Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) bereidt een wetsontwerp voor dat afrondingsregels vastlegt waardoor de muntjes van 1 en 2 cent overbodig worden. Uit een studie die de minister aan de Nationale Bank gevraagd had, blijkt dat het symmetrisch afronden op 5 cent van te betalen bedragen geen inflatieverwekkend karakter heeft. Comeos, de federatie van de handel en diensten in België, klinkt tevreden.

Belga

Uit de Eurobarometer van 2012 blijkt dat 91 procent van de Belgische consumenten de 1 eurocenten wil zien verdwijnen. 83 procent is voorstander van het verdwijnen van de 2 eurocenten. Minister van Financiën Geens zegt dat hij als nationaal ministers de munten niet kan afschaffen, maar wel afrondingsregels kan opleggen.

Hij vroeg aan de Nationale Bank om te onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn van het symmetrisch afronden op 5 cent van te betalen bedragen. Op die manier zouden de munten van 1 en 2 cent overbodig worden. De studie, die vandaag gepubliceerd is, toont aan dat de afronding geen inflatieverwekkend karakter heeft en dat het aantal munten in omloop zou dalen.

De minister wou enkel nadenken over een wetsontwerp als er absolute zekerheid is dat de afrondingsregels geen prijsstijgingen tot gevolg hebben. "Op basis van deze studie wordt die zekerheid geboden", zegt hij. "Ik zal nu de studie verder bekijken en een wetsontwerp voorbereiden. Dat zal gebeuren in overleg met de ministers van Economie en Consumentenzaken en van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw."

"Opgelucht dat we de rosse muntjes binnenkort kwijt zijn"

Comeos, de federatie van de handel en diensten in België, reageert tevreden op het advies van de Nationale Bank. "Voor handelaars kost de behandeling van de muntstukken meer dan ze waard zijn", laat de federatie weten in een persbericht. "Doordat de Belg de kleinste muntstukken thuis oppot, is er in de winkels regelmatig een tekort. Dat betekent dat handelaars extra inspanningen moeten leveren om die muntstukken in de kassa's te hebben."

Voor de federatie was het heel belangrijk dat de huidige prijszetting behouden kon worden. "De handel werkt met minieme marges. Het was dus uitgesloten dat we alle prijzen van alle individuele producten zouden afronden", zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos.

"Het scenario zoals het nu voorligt, vinden we dan ook prima aangezien het enkel gaat om het totaalbedrag dat aan de kassa betaald moet worden", zegt ze. "94 cent wordt dan 95, 41 cent wordt 40. De ene keer wint de consument, de andere keer de handelaar", zegt ze. "We zijn in ieder geval opgelucht dat we de last van die kleine "rosse" muntjes binnenkort kwijt zijn."

In ons land zijn er per Belg meer dan 120 muntjes van 1 en 2 cent in omloop. In totaal gaat het om ruim 672 miljoen muntjes van 2 cent en een kleine 682 miljoen van 1 cent.

Bron : Belga